Minustako bloggaaja?

Moni haaveilee nykyisin bloggaajan urasta. Suomen ja erityisesti maailman suosituimmat bloggaajat liitelevät kutsuilta toisille, nauttivat mukavista etuuksista vaatteiden ja kosmetiikan suhteen ja pääsevät usein ensimmäisinä kokeilemaan uusia vaatemallistoja, pelejä ja katsomaan elokuvia. Tältä heidän arkensa vaikuttaa ainakin lukijoiden silmissä.

Ammattibloggaajan työpäivä pitää sisällään kuitenkin myös haastatteluja, kirjoittamista, kuvaamista, editoimista ja yhteistyökumppanien etsintää. Harva bloggaaja Suomessa elättää itsensä ainoastaan blogillaan, ja useimmille se on sivutyö.

Huippubloggaajien joukko on pieni, mutta joukko on kokonaisuudessaan suuri. Oma intohimo tai muu tarve tuottaa tekstiä ovat parhaimmat syyt bloggaamisen aloittamiseen. Kannattaa pohtia aluksi blogin tyyppiä: Tavoitellaanko blogilla lukijoita, onko se päiväkirjamainen purkautumiskanava vai vertaistukea etsivän kanava. Suosituimmat blogit ovat usein muotiblogeja, mutta joukkoon mahtuu paljon muutakin.

Blogeja joka lähtöön

  • Muotibloggajat muodostavat kovimman kärjen suosittujen blogien listalla. Erityisesti nuoria kiinnostavat muiden saman ikäisten pitämät muotiin keskittyneet bloggaukset. Oman suosikin elämää ja tyyliä seurataan tiiviisti. Tarjolla on myös varttuneemmalle väelle tarkoitettuja muotiblogeja ja kirjoituksia vaihtoehtoisista tyyleistä. Muotiblogeissa ovat usein vahvasti esillä eri ketjuliikkeiden mallit ja sesongin hitit.
  • Ruokablogeja on yllättävän paljon, ja niille on omistettu useita portaaleja. Ruokablogeissa tärkeässä osassa ovat hyvät ja houkuttelevat kuvat sekä mielenkiintoiset reseptit. Etninen keittiö, uudet kokeilut ja ravintola-arviot houkuttelevat muita kulinaristeja.
  • Pelaamisen ympärille rakennetussa blogissa testataan nettikasinoja, esimerkiksi Videoslots on hyvä paikka aloittaa. Pelimaailman nopean kehityksen myötä tarjolla on myös tietoa alan messuista ja muista siihen liittyvistä uutisista.
  • Persoonallisille blogeille on usein tilausta, ja ne voivat käsitellä vaikkapa savoa puhuvaa koiraa tai maatilan elämää huumorin pilke silmäkulmassa.
  • Matkailualan blogeille löytyy aina lukijoita. Toiset matkustelevat ihmiset etsivät niistä uusia kohdevinkkejä tai tietoa paikasta, johon ovat matkustamassa. Matkablogit tarjoavat nojatuolimatkan heillekin, joilla ei juuri nyt ole mahdollisuutta matkustaa.
  • Harrastusblogit vetävät puoleensa muita lajista innostuneita. Blogeissa käsitellään harjoittelua, urheiluvarusteita ja lajin kilpailutilannetta. Muille harrastajille ne tarjoavat vertaistukea ja apua.
  • Vertaistukiblogeissa pyritään löytämään verkon kautta muita samoista asioista kirjoittavia henkilöitä. Näihin kuuluvat esimerkiksi äitien pitämät blogit ja ulkomailla asuvien blogit.